Quiz: How Much Do You Know Your Hair?
0%

1. Hair is made up of what protein?

Correct! Wrong!

Correct answer: Keratin Keratin is a fibrous protein present in hair, nails, wool, and feathers. It is different from other proteins as it is high in cysteine, which is an amino acid containing sulfur.

This gives keratin a unique protective property and strength. Eating eggs, onions, sweet potatoes, salmon, sunflower seeds, mangoes, garlic, kale, and carrots can ramp up your keratin production.

2. Where are hair follicles present in your skin?

Correct! Wrong!

Correct answer: Dermis (middle layer) Hair follicles are tunnel-shaped structures present in the dermis (middle layer) of skin. They are composed of 20 distinct types of cells.

Each type has a unique function. Hair follicles produce hair through a complex collaboration between neuropeptides, hormones, and immune cells.

3. What pigment gives color to your hair?

Correct! Wrong!

Correct answer: Melanin Melanin is secreted in the body to create pigment of hair, skin, and iris of eyes. Melanin also protects skin from harmful ultraviolet rays of the sun.

When you expose your skin to too much sun, your skin darkens to give you a tan. This is actually skin’s natural defense mechanism of producing more melanin for protection.

4. What parts of your body has no hair at all?

Correct! Wrong!

Correct answer: Palms and soles of feet Palms of hands and soles of feet have no follicles present, so there is no hair production. The rest of the skin has hair, either coarse or fine.

5. What is the average length your hair grow every month?

Correct! Wrong!

Correct answer: 1 cm As per the Trichological Society, the rate of hair growth varies between races, ethnicity, and overall health of hair. It could be as less as 0.6 cm per month or as much as upto 1.7 cm per month.

Some people are even found to have a rapid growth of 3.36 cm per month. The average estimate is 1 cm.

6. What is the type of hair loss that happens when you wear too tight hairstyles daily?

Correct! Wrong!

Correct answer: Traction Alopecia Traction alopecia is the type of hair loss that happens when follicles go in trauma due to constant pull by tight hairstyles.

Over time, this constant tension can damage follicles, leading to permanent hair loss. The culprit hairstyles include cornrows, buns, high ponytails, and extensions.

7. What type of hair is naturally more prone to dryness?

Correct! Wrong!

Correct answer: Curly hair Curly hair have whorls throughout the hair length. This prevents the proper transport of natural oils from the scalp to the entire length of hair till the tips. So, they tend to be drier.

8. How often should you trim your hair to keep them heathy looking?

Correct! Wrong!

Correct answer: Every 2-3 months Each time you shampoo and comb your hair, they undergo wear and tear. This may lead to split ends. Trimming hair removes the split ends and keeps hair neat and healthy.

9. How often should you wash your hair?

Correct! Wrong!

Correct answer: Every 2-3 days As per hair experts, daily washing of hair can render them dry and more vulnerable to damage, split ends, and breakage. With time, your hair may become dull and rough. A gap of 2 or 3 days is ideal for shampooing hair for most hair types.

For excessive oily hair or those living in humid or polluted environments, washing hair alternate day is okay, but daily washing is still not recommended.

10. Where exactly should you apply conditioner for the maximum benefit?

Correct! Wrong!

Correct answer: Starting a few inches away from hair roots to hair tips Conditioners are meant to be applied on hair strands, not the scalp. According to trichologists, apply them a few inches away from the hair roots and go along the length of hair till the ends. Do not apply on hair roots.

11. What is the second commonest color of human hair after black?

Correct! Wrong!

Correct answer: Brown/brunette After black, brown is the second commonest hair color in humans. Brown hair contain high levels of eumelanin, a sub-type of melanin, and low levels of pheomelanin, another sub-type of melanin. Usually, brown-haired people show medium-thick hair texture.

12. What is the medical condition in which hair have little or no pigment and are white or pale?

Correct! Wrong!

Correct answer: Albinism Albinism is an abnormality of the genes. It is characterized by little or no pigment in hair, skin, and eyes. Hair is usually pale blond or white. In some cases, hair can be light brown, dark blonde, or red. In rare cases, they can be dark brown.

13. What is the autoimmune disease that causes hair loss?

Correct! Wrong!

Correct answer: Lupus As per The Lupus Foundation of America, about 1.5 million Americans suffer from this autoimmune condition. It can affect different body organs, creating different symptoms, including hair loss. Antibodies penetrate hair follicles.

As a result, body’s own cells think follicles to be invaders and attack them.

14. The presence of which hormone in excess in the body can cause hair loss in males and females?

Correct! Wrong!

Correct answer: Dihydrotestosterone or DHT The enzyme 5-alpha reductase produces dihydrotestosterone (DHT) from testosterone in men. In women, the enzyme produces DHT from DHEA. DHT’s actions in the body and sensitivity of follicles to DHT can trigger hair loss, which is called male or female pattern baldness.

As per estimates by the National Institutes of Health (NIH), about 30 million women and 50 million men suffer from DHT-induced hair loss.

15. Does hair color change after death?

Correct! Wrong!

Correct answer: Yes It is seen that hair color of bodies buried change. Hair possess a blend of black-brown-yellow eumelanin pigment and red pheomelanin pigment. Eumelanin is less stable and breaks down quicker than pheomelanin when oxidized.

Bodies buried in ice or sand show slow change of hair color, as they are in dry oxidizing conditions. Bodies buried in plaster or wood coffins show faster color change, as they are in wet oxidizing conditions.

Quiz: How Much Do You Know Your Hair?
YOUR RESULT:

You have something like strands hanging from your head, but don’t know what exactly they are! You shouldn’t be so ignorant about your precious hair. Say hello to your hair!

Your Result:

You are half way there, but you need to increase your knowledge about hair for better care and maintenance. Spare more time to know them well.

Your Result:

You love your hair and are also trying to know them better. More know about them so that you can care for them better.

Your Result:

You know your hair well and love them too! Keep it up and be updated with the latest hair research and hair care products for excellent hair maintenance.

Our in-house team of hair care experts will ensure a steady stream of high-quality and valuable information from the industry’s leading thought leaders. We are also committed to providing updated information about the latest developments as the happen in the industry.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com